Запах і присмак води
Запах і присмак води
До органолептичних властивостей води відносяться такі показники: запах, смак (присмак), каламутність та кольоровість води. У цьому матеріалі ми поговоримо про смак і запах. Крім того, що вони є визначальними в естетичному аспекті, можуть опосередковано вказувати на наявність у воді певних забруднень. Запахи та присмаки води — ознака вмісту в ній певних речовин, які обумовлюють ці явища: розчинених солей, різних хімічних і органічних сполук. Варто звернути увагу, що ці параметри оцінюються за п'ятибальною шкалою, яка наводиться в таблиці нижче.
Варто зауважити, що оцінка запахів проводиться для води будь-якого походження. Для води, яка свідомо забруднена шкідливими домішками таке визначення не проводиться.
ОЦІНКА ЗАПАХІВ І ПРИСМАКІВ ВОДИ
Бал |
Інтенсивність запаху та присмаку |
Характеристика інтенсивності |
0 |
Немає |
Відсутність відчуття запаху або присмаку |
1 |
Дуже слабка |
Запах або присмак, що не піддається виявленню, але визначається в лабораторії досвідченим аналітиком |
2 |
Слабкий |
Запах або присмак, такий що не привертає уваги споживача, але його можна виявити, якщо звернути на нього увагу |
3 |
Помітний |
Запах або присмак, легко виявляється і дає привід ставитися до води несхвально |
4 |
Чіткий |
Запах або присмак, звертає увагу і робить воду неприємною для пиття |
5 |
Дуже сильний |
Запах або присмак настільки сильний, що робить воду непридатною для пиття |
ЧОМУ ВОДА НЕПРИЄМНО ПАХНЕ І ЯК З ЦИМ БОРОТИСЯ?
ЗАПАХ ГНИЛЬНИЙ, РИБНИЙ АБО ЗЕМЛИСТИЙ
Найбільш часто зустрічається у воді з відкритих водойм. Обумовлений присутністю у воді природних органічних сполук. З таких природних сполук найбільш відомі геосмін і 2-метілізоборнеол. Дані сполуки найчастіше безпечні для людини, хоча іноді можуть бути зумовлені наявністю у воді синьо-зелених водоростей і бактерій. Найбільш сильно вода збагачується такими сполуками в період цвітіння водойм.
Вилучення: фільтри з активованим вугіллям (адсорбція), для пиття - побутовий зворотний осмос.
ЗАПАХ ХЛОРУ
Зустрічається в основному в центральному водопроводі. Обумовлений сильним хлоруванням води на міських очисних спорудах.
Видалення: фільтри з активованим вугіллям (адсорбція), для пиття - побутовий зворотний осмос, потрійні фільтри та глечики.
ЗАПАХ ТУХЛИХ ЯЄЦЬ
Наявність у воді розчиненого сірководню (Н2S). Рідше - наявність сульфідних бактерій, які виробляють сірководень. Вода з крана смердить тухлими яйцями, якщо виходить безпосередньо з свердловин без подальшого очищення.
Видалення: фільтри із завантаженням Centaur (активоване вугілля - каталітичне окислення і адсорбція) або MGS (марганцевий зелений пісок). Для видалення бактерій необхідно хлорування води.
ХІМІЧНИЙ, ФЕНОЛЬНИЙ ЗАПАХ
Даний тип запахів обумовлений потраплянням стічних вод в систему водопостачання або у водоносний горизонт (в разі забору підземних вод).
Видалення: фільтр з активованим вугіллям (адсорбція).
СОЛОНУВАТИЙ ПРИСМАК
Обумовлений підвищеним вмістом у воді солей: NaCl, NaSO4, MgSO4.
Видалення: знесолення води (деіонізація або зворотний осмос). Для пиття - побутовий зворотний осмос.
МЕТАЛЕВИЙ ПРИСМАК
Свідчить про підвищений вміст у воді заліза і / або марганцю. При дуже високих концентраціях вода з крана пахне залізом.
Видалення: системи комплексного очищення с Ecomix, BIRM, MGS та інші методи знезалізнення.
ЛУЖНИЙ ПРИСМАК
Зумовлений високим показником лужності води.
Видалення: системи зворотного осмосу або деіонізації (Н-катіонування). Для пиття - побутовий зворотний осмос.
У таблиці нижче наводимо більш детальну класифікацію запахів із зазначенням їх походження.
ХАРАКТЕРИСТИКА ВСІХ ПРИСМАКІВ І ЗАПАХІВ
Характеристика присмаку або запаху |
Причина появи |
Присмаки без запахів |
|
солонуватий |
вода з солонуватим присмаком часто містить хлористий натрій |
гіркий |
сірчанокислий магній або натрій |
гіркий, терпкий |
сірчанокислі залізо і алюміній, надлишок вапна |
гіркий, металевий |
вода з присмаком заліза зазвичай містить сірчанокислі залізо, марганець і мідь |
мильний |
вуглекислий натрій (сода) |
солодкуватий |
двовуглекислий натрій (харчова сода) |
торф'яний або рослинний |
гумінові кислоти |
несмачний, млявий (слабкий) |
нестача розчиненого кисню, солей жорсткості і висока температура (тепла вода) |
терпкий, подразливий, викликає пирхота і сухість у роті |
наявність стиролу - дана вода не може застосовуватися для пиття |
Запахи без присмаків |
|
сірководневий |
сірководень в свердловинній воді |
нафти та парафіну |
наявність у воді нафтопродуктів, таке забруднення може мати як природне, так і промислове походження |
Присмаки в комбінації з запахами, природні або чинний до обробки |
|
землистий |
життєдіяльність променистих грибків в річковій воді, особливо часто зустрічається в періоди паводків |
запахи герані, фіалки, огірків, настурцій, рибний, свинарника |
свідчать про заростання водойми водоростями |
запахи бур'яну, землистий, трав'янистий, затхлий, цвілі, гниючих рослин |
гниття рослин в водоймах або в спорудах |
фенольний, ароматичний, хімічних продуктів |
вода з кислим присмаком, з нотками хімічних реагентів зазвичай містить забруднення стоками від промислових підприємств |
Присмаки і запахи, придбані в результаті обробки води |
|
пліснявий |
утворюється внаслідок хлорування води багатої водоростями |
хлорфенольного (лікарського), йодоформу, хімічних товарів |
наслідок хлорування води, що містить промислові стоки |
запах хлору |
хлорування відносно чистої води |
Присмаки і запахи, що виникають в трубопроводах |
|
смолистий, нафталіновий |
вилуговування смолистих речовин в нових водопроводах та інших спорудах |
креозотовий, рибний |
наслідок забруднення промисловими стоками |
несмачний, млявий |
утворюється при тривалому відстоюванні води в резервуарах, місткостях |
затхлий |
часто буває наслідком розташування гарячих і холодних трубопроводів поруч |
неприємний присмак і гнильний, рослинний запах |
говорить про розмноження гідробіонтів в резервуарах і інших водопровідних спорудах |